Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ξερά δαμάσκηνα :


 Ένα νόστιμο, γλυκό, «φορητό»
 σνακ για την δίαιτα
Αρχή φόρμαςΤέλος φόρμας
 
Χωρίς καθόλου λιπαρά, αλλά με πολλά θρεπτικά συστατικά και άφθονο σίδηρο, τα ξερά δαμάσκηνα είναι ένα νόστιμο, «φορητό» σνακ .

Από την αρχαιότητα ακόμα ήταν γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες των δαμάσκηνων, κάτι που οδήγησε στην ανάπτυξη από τότε ακόμα, τεχνικών αποξήρανσης.

Η Μέση Ανατολή υπήρξες λάτρης του φρούτου, της ξερής μορφής του καθώς και του χυμού του. Στις μέρες μας το γαλλικό ξερό δαμάσκηνο θεωρείται το καλύτερο στο είδος του.

Τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν:

·         Υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα εκ των οποίων 30% γλυκόζη, 15% φρουκτόζη και 2% σουκρόζη (ζάχαρη). Παρέχουν έτσι αρκετή ενέργεια στον οργανισμό.

·         Σίδηρο : 100γρ ξερά δαμάσκηνα παρέχουν το 30% της συνολικής ποσότητας σιδήρου που χρειαζόμαστε σε μια ημέρα. Προσφέρουν κατά 1/3 περισσότερο σίδηρο από 1 μερίδα συκωτιού και θεωρούνται ως η τρίτη καλύτερη πηγή του μετά τα σύκα και τα σταφύλια.

·         Μαγνήσιο : 100γρ ξερά δαμάσκηνα παρέχουν το 80% της συνολικής ποσότητας μαγνησίου που χρειαζόμαστε σε μια ημέρα.

·         Κάλιο : 100γρ ξερά δαμάσκηνα παρέχουν το 80% της συνολικής ποσότητας καλίου που χρειαζόμαστε σε μια ημέρα. Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνων σάς προσφέρει τόσο κάλιο όσο οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Γι’ αυτόν το λόγο η κατανάλωση δαμάσκηνων συνιστάται συχνά σε όλους όσους υποφέρουν από υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

·         Βιταμίνη Α : 100γρ ξερά δαμάσκηνα παρέχουν το 4% της συνολικής ποσότητας της βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε σε μια ημέρα.

·         β-καροτίνη : 100γρ ξερά δαμάσκηνα παρέχουν το 100% της συνολικής ποσότητας της β-καροτίνης που χρειαζόμαστε σε μια ημέρα.

·         Βιταμινών του συμπλέγματος Β σε μεγάλες ποσότητες.

·         Διαλυτές ίνες : ο χυμός δαμάσκηνων έρχεται δεύτερος σε περιεκτικότητα διαλυτών ινών (περισσότερες διαλυτές ίνες ακόμα από τα όσπρια). Η ημερήσια κατανάλωση μιας χούφτας ξερών δαμάσκηνων μειώνει την LDL χοληστερόλη (την κακή χοληστερόλη) χωρίς την βοήθεια φαρμάκων.

·          οξέα φρούτων :  που βοηθούν στην πρόληψη και στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας.

·         Αποτελούν καλή πηγή διαφόρων ουσιών : που μειώνουν τις συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα,  κυρίως του λιθοχολικού οξέως που ευθύνεται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

·         το ιχνοστοιχείο βόριο : που βοηθά στην διατήρηση της υγείας των οστών και πρόληψη της οστεοπόρωσης.

 Μερικές χρήσιμες συμβουλές:


· Αγοράσετε ξερά δαμάσκηνα χωρίς υπερθειικό άλας και χωρίς ζάχαρη, ξεραμένα στον ήλιο. Προτιμήστε αυτά που είναι συσκευασμένα σε κουτάκια ή σακουλάκια κλεισμένα αεροστεγώς, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση και η απώλεια της υγρασίας τους.

·         Εάν τα τοποθετήσετε σε αεροστεγή δοχεία, τα ξερά δαμάσκηνα διατηρούνται μέχρι και έξι μήνες περίπου. Για να διπλασιάσετε το χρόνο διατήρησης τους, βάλτε τα στην κατάψυξη.

·         Μπορείτε να τα αποξηράνετε μόνοι σας. Βάλτε τα στο αερόθερμο του φούρνου για 1,5 με 2 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία 90 oC για να μην καούν, και αφήστε να στεγνώσουν μόνα τους.

Καταναλώστε τα καλύτερα ωμά παρά μαγειρεμένα. Το νερό και η θερμότητα καταστρέφουν τις θρεπτικές ουσίες. Τα βρασμένα δαμάσκηνα περιέχουν μόνο το ένα τρίτο των βιταμινών τους, του σιδήρου και των ινών, σε σχέση με τα ωμά.

Πηγή: diaitologia.gr

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου