Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Το παιδί και το ... γράψιμο!!!


Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράψει

1. Επικεντρωθείτε στα θετικά και όχι στα λάθη. Αν  δεν κάνεις λάθος δεν θα μάθεις, οπότε καλό είναι να αυξήσετε την... αυτοπεποίθηση του παιδιού σας με το να αναδεικνύετε αυτά που κάνουν σωστά.
2. Είστε το πρότυπο τους οπότε βάλτε το γράψιμο στην καθημερινότητα σας. Εάν τα παιδιά σας βλέπουν καθημερινώς να γράφετε από λίστες για ψώνια, κάρτες, γράμματα, e-mail θα είναι πιο πρόθυμα να σας μιμηθούν.
3. Αφιερώστε χρόνο στην ανάγνωση αυτών που έχουν γράψει. Συγκεντρωθείτε όταν σας διαβάζουν κάτι που έγραψαν και δείξτε ενδιαφέρον.
4. Φτιάξτε τους μια γωνιά για να μπορούν να γράφουν. Και αυτή θα είναι η δική τους γωνιά. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη αρκεί ένα μικρό τραπέζι και μια καρέκλα και λίγες διακοσμητικές πινελιές δικές σας και του παιδιού σας όπως ένα ωραίο κάδρο από μαυροπίνακα, ένα ωραίο φωτιστικό, μια θήκη για τα μολύβια, ένα κουτί για τα χαρτιά.
5. Κάντε το παιχνίδι. Ένα ωραίο παιχνίδι που ενθαρρύνει το γράψιμο είναι να μαζεύετε κάρτες, φωτογραφίες από περιοδικά και να φτιάξετε ένα λεύκωμα στο οποίο θα γράφετε μαζί. Επίσης το καλοκαίρι γράψτε μαζί στην άμμο μηνύματα, ονόματα, λέξεις.
6. Όταν τα παιδιά σας γράφουν κάτι βάλτε το σε περίοπτη θέση, ακριβώς όπως κάνατε με τις ζωγραφιές τους.
7. Ενθαρρύνετε το να κρατάει ημερολόγιο. Δεν χρειάζεται να γράφει καθημερινώς αλλά τουλάχιστον να γράφει λίγες λέξεις ή προτάσεις για πράγματα που έχετε κάνει ή που έκανε στο σχολείο. Μπορεί να είναι ένα γεγονός, ένα ταξίδι, μια έξοδος, ένα συναίσθημα. Διαβάστε το μαζί σε τακτά χρονικά διαστήματα.
8. Κάντε τους δώρα που ενθαρρύνουν το γράψιμο.
9. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία. Ούτως ή άλλως είναι μέρος της ζωής μας πια. Υπάρχουν ωραία applications στα i-phone για να βοηθήσουν τα παιδιά στο γράψιμο αλλά ακόμη και να μην έχετε υπάρχει πάντα ο υπολογιστής και το Word….
10. Ενθαρρύνετε τα να γράφουν καθημερινώς… το γράψιμο μαθαίνετε στην πράξη και απαιτείται καθημερινή τριβή για να τα καταφέρεις!

 ΠΗΓΗ:http://hamomilaki.blogspot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου