Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ο "ΕΞΑΨΑΛΜΟΣ" ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ



                         Επιμέλεια: Μάνος Χατζηγιάννης
"Εκκλησία είναι αγάπη, και αγάπη σημαίνει υπέρβαση του εγώ"...
 Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Νωρίτερα όμως είχε σπεύσει να στείλει πολυποίκιλα μήνυματα προς πάσα κατεύθυνση.
Μίλησε για τις σχέσεις με την Πολιτεία, για την κρίση, για τη λειτουργία των συνοδικών οργάνων,  για τα Θρησκευτικά, για την ομοφυλοφιλία, για τη Συρία μέχρι και για τις γυναίκες στη Ριζάρειο Σχολή...
Οι φράσεις κλειδιά που χρισιμοποίησε ανά περίπτωση ήταν οι εξής:
Πολιτική, οικονομική, πνευματική Κρίση: 
"Στη χώρα μας παρατηρείται μια βίαιη αναδιανομή κεφαλαίων σε νέα χέρια..Οι πνευματικές φωνές στον τόπο μας μοιάζουν να έχουν σιγήσει. Οι νέοι μας μεταναστεύουν. Οι πολίτες έχουν κυριευθεί από απογοήτευση και τυφλή οργή κατά πάντων, ενώ οι εκπρόσωποι των κομμάτων διαξιφίζονται υπεραμυνόμενοι τις απόψεις τους με κύριο μέλημα τη διατήρηση της εξουσίας."
Οικογένεια-Ομοφυλοφιλία: 
 "Η οικογένεια διαπλάθει τις παιδικές ψυχές και προετοιμάζει τους πολιτικούς, τους καθηγητές, τους καλλιτέχνες, τους κληρικούς, τους ηγέτες του τόπου μας. Έχουμε χρέος να την κρατήσουμε ενωμένη και ισχυρή (...)ο κίνδυνος να εκπέσει η οικογενειακή συμβίωση σε γυμνη σύμβαση υπήρχε και σε παλαιότερες εποχές. Σήμερα όμως, όλοι αναφέρονται στα δικαιώματά τους και λησμονούν τις υποχρεώσεις τους. Η ίδια η έννοια του φυλου ήδη θεωρείται μεταβλητή και επαμφοτερίζουσα. Η ικανότητα να διακρίνει κανείς την ιερότητα της ενώσεως των δύο φύλων στον σύγχρονο κόσμο μοιάζει να χάνεται βαθμηδόν. Γιά την Εκκλησία μας, βεβαίως, ο γάμος δεν εγκαθιδρύει μόνο μια κοινή πορεία προς την θέωση· εγγυάται, με την απόκτηση τέκνων, και την βιολογική και πνευματική διαιώνιση του ανθρωπίνου προσώπου"
Συρία: 
 "Προσεύχομαι με όλη μου την ψυχή να φωτίσει ο Θεός αυτούς που
ασκούν εξουσία, ώστε να σκεφτούν φιλανθρώπως. Aπαιτείται ειδικά να συνειδητοποιήσουμε πως όσα τραγικά διαδραματίζονται στην κοντινή μας Συρία δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι δυνατόν οι θρησκείες να χρησιμοποιούνται ως ιδεολογικό προσχημα προς εξυπηρέτηση πολεμικών συγκρούσεων και ατομικών επιδιώξεων."
Λειτουργία Συνοδικών Οργάνων: 
"Φρονώ όμως ότι η λειτουργία των Συνοδικών Επιτροπών χρήζει αναβαθμίσεως και αλλαγής τρόπου εργασίας"
Γυναίκες στη Ριζάρειο: 
"Η εκκλησιαστική εκπαίδευση δοκιμάζεται. Μεταξύ των άλλων, το μεγάλο και ιστορικό καθίδρυμα της Ριζαρείου απαξιώνεται καθημερινά. Ακόμη και ο σκοπός των ευεργετων, αδελφών Ριζάρη, βλέπουμε να φθίνει, όταν την τελετή αγιασμού του νέου ακαδημαικού έτους κυκλώνουν σπουδάστριες, κατά πάντα μεν ίσες και ισότιμες με τους άρρενες σπουδαστές, μη δυνάμενες όμως να ενδυθούν «το ιερόν σχήμα της ιερωσύνης», όπως ορίζει ρητά η εν λόγω διαθήκη, κάτι που μάλιστα αναγράφεται και στην εξωτερική επιφάνεια του κεντρικού κτιρίου του Ριζαρείου εκκλησιαστικού ιδρύματος."
Σχέσεις με κυβέρνηση: 
"Πρέπει να ομολογήσω ότι η συνεργασία μας με όλα τα Υπουργεία είναι προς το συμφέρον της Εκκλησίας μας."
Θρησκευτικά: 
 "Αυτό φάνηκε και από την έκβαση της συζητήσεώς μας για το μάθημα των Θρησκευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας εισάκουσε το αίτημα της Ιερας Συνόδου. Το μάθημα διατήρησε τις ώρες διδασκαλίας του και το περιεχόμενό του δεν απώλεσε τον θρησκευτικό χαρακτήρα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το Υπουργείο αντιμετώπισε το συγκεκριμένο θέμα με σοβαρότητα. Τούτο σημαίνει ότι ευτυχώς δεν φτάσαμε ακόμη στο σημείο να εκριζώσουμε την ορθόδοξη παράδοση από την εγκύκλιο παιδεία, παραβλέποντας το γεγονός ότι η Ορθοδοξία είναι συστατική της εθνικής μας ιδιοπροσωπίας"
Αναθεώρηση του Συντάγματος:
 "Σε λίγα χρόνια, αγαπητοί μου αδελφοί, η Βουλή των Ελλήνων θα λάβει αναθεωρητικό χαρακτήρα, έχοντας την εντολή να προβεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Θ’ αφήσουμε να μας προλάβουν οι εξελίξεις; Προτείνω άμεσα και για το θέμα αυτό να ορισθεί Ειδική Συνοδική Επιτροπή από Αρχιερείς και λαικούς εμπειρογνώμονες, ούτως ώστε άμεσα να εισηγηθούν επί του θέματος της αναθεωρήσεως. Στο σημείο αυτό προκύπτουν διάφορα ερωτήματα. Ποιά σχέση επιθυμούμε; Το μοντέλο των διακριτών ρόλων μας εξυπηρετεί ακόμη;"
Οικονομικά Εκκλησίας: 
 "Αποφασίσαμε να προβούμε στην κατάρτιση τριετούς προγράμματος, το οποίο θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης. Θα παρουσιάσει την εικόνα των χρεών και των αποθεματικών μας και θα μας ενημερώσει εμπεριστατωμένα για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε σχετικα με την αξιοποίηση της περιουσίας μας. Προχωρούμε στην ολοκλήρωση του εκκλησιαστικού κτηματολογίου, ενώ κατορθώσαμε να επανασυστήσουμε τη Ναοδομία, την ονομαζομένη πλέον «Υπηρεσία Δόμησης», με όλες τις αρμοδιότητες που έχουν οι τοπικές πολεοδομίες των Δήμων της χώρας μας. Αδελφοί μου, χωρίς περιουσία, δηλαδή την μετατροπή της ύλης σε πνεύμα, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να έχουμε την αυτονομία μας."
Τηλεόραση της Εκκλησίας: 
"Αποκτήσαμε τον τηλεοπτικό δίαυλο 4Ε και, μαζί με το ραδιόφωνο της Εκκλησίας μας, καταφέραμε να προχωρήσουμε στην απόκτηση πανελλαδικού σήματος και για τους δύο φορείς. Αποφασίσαμε να αναλάβει την όλη διαχείριση η Αποστολική Διακονία, ως ο κατ’ εξοχήν ιεραποστολικός οργανισμός της Εκκλησίας μας, επιφορτισμένος με την προβολή του λόγου του Θεού προς τους εγγύς και τουςμακράν. Έχουμε κι εδώ πολλή δουλειά. Πιστεύω σύντομα να είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τις λοιπές παραμέτρους αυτου του εγχειρήματος, το οποίο επί τόσα χρόνια πολλοί προκάτοχοί μου προσπάθησαν να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας."
Εκκλησία-κόμματα: 
"Πολλοί επιχειρούν να ταυτίσουν την Εκκλησία με μέρος του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος. Να μας παρουσιάσουν σαν συνδιαχειριστές κοσμικής εξουσίας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από αυτό. Η Εκκλησία, παρ’ ότι συνιστά σάρκα από τη σάρκα του τόπου μας και έχει συνδεθεί αδιαχώριστα με την ιστορική του πορεία, ούτε ταυτίζεται με κόμματα ούτε αντλεί την ύπαρξή της από την Πολιτεία. Εντάσσεται φυσιολογικά σε ένα ευνομούμενο
κράτος, σεβομένη τους νόμους που διέπουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Κάθε άλλη προσέγγιση υπαγορεύεται από κοσμικά κριτήρια. Ο Ιησούς Χριστός είναι για μας «εχθές και σήμερον ο αυτός, και εις τους αιώνας» (Εβρ. 13, 8). Ούτε συναποτελούμε μέρος του συστήματος, ούτε αντιπροσωπεύουμε κάποιο συστημικό μόρφωμα."
ΠΗΓΗ: http://www.agioritikovima.gr

"Ο Πάτμιος" σχολιάζει:   
 Πολύ καλά έκανε ο Μακαριώτατος νά "αναγνώσει"  τον "Εξάψαλμό Του, με τα πολυποίκιλα μηνύματά  του, προς κάθε κατεύθυνση".
 Θα σχολιάσω, ένα από τα ανωτέρω, που με εντυπωσίασε. 
Πρόκειται για τις "Γυναίκες στη Ριζάρειο". 
Καλά, Μακαριώτατε, περιμένατε να τελέσετε τον Αγιασμό στη Ριζάρειο, για να διαπιστώσετε ότι πράγματι εγγράφονται και γυναίκες στα Εκκλησιαστικά Σχολεία; Νομίζω, ότι στην Ιερά Σύνοδο υπάρχει ένα ειδικό γραφείο, που ασχολείται με την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Κανείς δεν βρέθηκε να Σας ενημερώσει; Εδώ και πολλά χρόνια, αν δε με απατά η μνήμη μου, από το 1998, είχε προβάλλει την ιδέα, ο αείμνηστος Προκάτοχός Σας, σε συνέλευση Εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Πολιτείας και Εκπαιδευτικών της Εκκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. 
Το τελευταίο διάστημα συγκροτήθηκαν Συμβούλια (Υπηρεσιακά, Εποπτικά κ.λ.π.), λειτούργησαν Επιτροπές, διαβάσαμε συμπεράσματα και προτάσεις, πληροφορηθήκαμε για φορτικές πιέσεις από "παράγοντες", για την εγγραφή "κοριτσιών" στα Σχολεία αυτά. 
Και δεν είναι η Ριζάρειος, το μοναδικό Σχολείο, στο οποίο φοιτούν πλέον υποψήφιες Ιέρειες (!)" (μήπως ανοίγει ο δρόμος για να έχουμε Κληρικούς, Γυναίκες, όπως στην Προτεσταντική Εκκλησία;). Μάλιστα κάποιο (ή κάποια) Σχολεία καυχώνται ότι έχουν εγγράψει πολλά, πολλά κορίτσια. 'Ισως έτσι εξασφαλίζεται ικανός αριθμός μαθητῶν, ώστε να κρατηθούν σε λειτουργία τα Εκκλησιαστικά Σχολεία. Αυτός είναι ο στόχος; Οι πολλοί μαθητές, ή οι πολλές μαθήτριες; Στην ουσια έχει καταργηθεί η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, μια που λειτουργούν σ΄αυτά και οι άλλες κατευθύνσεις, πέραν της θεωρητικής. Δηλαδή οδηγούμε πλέον τους μαθητές να στραφούν σε οποιοδήποτε επάγγελμα κι΄ αν γίνει και κανένας Κληρικός, καλά θα είναι.
Μακαριώτατε, 
επειδή είχατε διατελέσει, για πολλά χρόνια, Πρόεδρος της "Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως", γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση. Η Εκκκλησ. Εκπαίδευση χρειάζεται σίγουρα "αναβάθμιση". Προπάντων όμως χρειάζεται στοργή και αγάπη, πρώτα, πρώτα από την Εκκλησία και έπειτα από την Πολιτεία. Τα Σχολεία αυτά έχουν προσφέρει στην Εκκλησία και στο ΄Εθνος ανεκτίμητες υπηρεσίες, υπηρεσίες που και σήμερα, ακόμη πιο πολύ σήμερα, επιβάλλεται νά έχουμε. 
Με το πρέποντα σεβασμό 
και την  ειλικρινή μου εκτίμηση στο Πρόσωπό Σας
Ματθαίος Μελιανός, Πάτμιος

1 σχόλιο:

  1. Κάποτε κάποιοι πρέπει να λένε τα πράγματα με το όνομά τους και ας μην αρέσει σε όλους!
    Συγχαρητήρια για το σχόλιό σου!
    Αντιπροσωπεύει τις απόψεις και πολλών άλλων αναγνωστών σου.
    Από την Θεσσαλονίκη με εκτίμηση
    Σοϋλα Τρίγκα-Γιαλελή

    ΑπάντησηΔιαγραφή