Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Παιδική διατροφή ....

......   και πνευματική ανάπτυξη      
altΣύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο για την μελέτη Nutrimenthe, στην Γρανάδα της Ισπανίας, η διατροφή της εγκύου αλλά και του βρέφους κατά την βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία, έχει κεφαλαιώδη σημασία για την πνευματική, ψυχική, και διανοητική εξέλιξη του παιδιού.


Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη μέσα σε διάρκεια πέντε ετών, εξετάζοντας εκατοντάδες Ευρωπαϊκές οικογένειες με μικρά παιδιά. Οι ερευνητές διερεύνησαν  τα αποτελέσματα της βιταμίνης Β, του φυλλικού οξέος, του θηλασμού, του σιδήρου, του ιωδίου και των ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων, επάνω στην συνολική ανάπτυξη του παιδιού, αρχίζοντας πριν από τη γέννηση και μέχρι την ηλικία των 9 ετών.
Η μελέτη βρήκε, ότι η λήψη του φυλλικού οξέος, όταν λαμβάνεται από τις γυναίκες κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα προβλημάτων συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της πρώτης παιδικής ηλικίας. Η κατανάλωση επίσης, ιχθυελαίων είναι πολύ ευεργετική, όχι μόνο επειδή περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ,τα οποία αποτελούν το δομικό υλικό για τα κύτταρα του εγκεφάλου, αλλά επίσης και για το περιεχόμενό τους σε ιώδιο,, το οποίο έχει θετικά αποτελέσματα επάνω στην ικανότητα ανάγνωσης των παιδιών, όπως αυτή μετράται σε ηλικία των 9 ετών.

alt

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Cristina Campoy, «Οι  μελέτες μικρής διάρκειας φαίνεται ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν την πραγματική επίδραση της διατροφής επάνω στα πρώτα χρόνια της ζωής. Η μελέτη Nutrimenthe, σχεδιάστηκε σαν μια μακροπρόθεσμη μελέτη, καθώς ο εγκέφαλος χρειάζεται μακρό χρονικό διάστημα για να ωριμάσει και, οποιεσδήποτε ανεπάρκειες, μπορεί να έχουν αποτελέσματα που φθάνουν πολύ μακριά. Συνεπώς, η διατροφή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής έχει εξαιρετική σημασία».

Πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την πνευματική απόδοση των παιδιών: Το μορφωτικό επίπεδο και, η κοινωνική και οικονομική κατάσταση των γονέων, το γενετικό υπόβαθρο της μητέρας, και το παιδί.
Δίνοντας συμβουλές στους γονείς, η καθηγήτρια Cristina Campoy εξηγεί, «είναι σημαντικό να προσπαθούν να έχουν καλή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη και το παιδί κατά την βρεφική και νηπιακή ηλικία, και να περιλαμβάνεται ο θηλασμός, εάν είναι δυνατόν, καθώς μια τέτοια καλή διατροφή μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα επάνω στην πνευματική απόδοση κατά την παιδική ηλικία.
Πηγή: Υγείαonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου