Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΄Αγιος Γοβδελεάς (29 Σεπτεμβρίου)


 Ο Ιερός Ναός Αγίου Γοβδελεά
 στη Χώρα της Πάτμου
Φωτό: κας Ιωάννας Γρύλλη
Στη  Χώρα της Πάτμου και στην περιοχή:  "Τρία" (από τα τρία πηγάδια που υπήρχαν στην περιοχή), ή  "Τρείς Εκκλησές"  (από τα τρία Εκκλησάκια: του ΄Αη ΄Βδελεά, του ΄Αη ΄Φτύμη και της Κοίμησης, που ήταν συνεζευγμένα-χωρίς εσωτερική επικοινωνία. Δυστυχώς τά δυο τελευταία είναι ερειπωμένα, όπως φαίνονται και στην φωτογραφία). 
Κτήτορας του Ναΐσκου ἠταν ο Ποθητός Μαθάς (+1628), ο οποίος μάλιστα άφησε  δυο αμπέλια, ένα στις Λεύκες και ένα στη Σαντορίνη, καθώς  και δουκάτα στη Βενετία, με Διαθήκη, για τη συντήρηση του Ναού. Μετά το θάνατό του  τη φροντίδα του Ναού, ανέλαβε η θυγατέρα του, η Κερά Χρουσώ. ΄Ομως τα αδέλφια της Νικόλαος και Χριστόδουλος, το έτος 1669, ήθελαν να σφετεριστούν την περιουσία του Ναϊδίου. Ο γιός της κερά Χρουσώς, ο Ποθητός, με έγγραφό του, το 1725, όρισε  ότι τη φροντίδα του Αγίου Γοβδελεά, θα την έχουν τα θήλεα μέλη της οικογένειας και ότι τα χρήματα που ήταν προορισμένα για το Ναό, θα εξακολουθούν να ανήκουν σ΄ αυτόν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν γυναίκες απόγονοι της οικογένειας, τότε η ιδιοκτησία θα περιέρχεται στους άρρενες απογόνους, κατά "διαδοχήν".
Σε προικοσύμφωνο του 1738, αναγράφεται ότι ο Ναός, με τα χρήματα που υπήρχαν στη Βενετία, δίνεται σαν προίκα, ενώ με άλλο έγγραφο του 1769, περιέρχεται στα παιδιά του Φραντζή Ξένου.
Το 1805 η Χρυσή Ξένου, σύζυγος  Ιωάννη Κουνέλη, ιδιοκτήτρια του Ναού, διεκδικεί το αμπέλι της Σαντορίνης.
Το 1836 ο Ναός αγοράστηκε από τον Εμμανουήλ Γεωργίου και στη συνέχεια περιήλθε στον Εμμανουήλ Συχνή.
Σήμερα ιδικτησιακά ανήκει στους απογόνους της οικογένειας Συχνή και μάλιστα στα παιδιά, της αείμνηστης Ειρήνης Καστή.
Τη φροντίδα και την  επιμέλεια του Ναού, την  έχει η κα Ειρήνη Κάνδρου του Αντωνίου, η οποία  τελεί την καθιερωμένη "Λουτουργιά" και την  "Πατινιώτικη" Αρτοκλασία. Σημαντική είναι και η βοήθεια που προσφέρει η "γειτόνισσα" κα Ελένη Φέγγαρου-Τραυλού, η οποία παραθέτει στο παρακείμενο κέντρο "Αλώνι" το καφέδισμα και τα πλούσια κεράσματα σε όλο το Εκκλησίασμα.
Σήμερα μάλιστα το Εκκλησίασμα ήταν πολυπληθές, από όλο το Νησί.
 "Λουτούργησε" ο π. Θωμάς, ο Εκκλησιάρχης της Ιεράς Μονής και έψαλαν  οι κ.κ. Καρακατσάνης Γεώργιος, Μελιανός Παντελής και ο Σταύρος Μυτιληναίος με τον πατέρα του τον κυρ Δημήτρη.
Μοναδικές Πατινιώτικες εμπειρίες!!!
"Ο Πάτμιος".

Ο ΄Αγιος Γοβδελεάς



Ο Άγιος Γοβδελαάς ήταν γιος του βασιλιά των Περσών Σαβωρίου. Ήλθε στη χριστιανική πίστη από τον Δάδα, που ήταν μεγιστάνας και είχε μεγάλα αξιώματα στην αυλή του παλατιού του Σαβωρίου. Όταν έμαθε το γεγονός ο Σαβώρ, συνέλαβε τον Δάδα και τον γιο του Γοβδελαά, και τους πρόσταξε να θυσιάσουν στο θεό ήλιο. Επειδή όμως οι Άγιοι αρνήθηκαν, τον μεν Δάδα τεμάχισε ζωντανό και έτσι παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό, τον δε γιο του Γοβδελαά υπέβαλε σε φρικτά και βάρβαρα βασανιστήρια. Στο τέλος έγδαρε το κεφάλι του, έκοψε τα μέλη του και κέντησε το σώμα του με μυτερά καλάμια. Έτσι παρέδωσε και αυτός τη μακάρια ψυχή του στο Θεό. Ο Κασδόος ήταν συγγενής του βασιλιά Σαβωρίου και επειδή έγινε χριστιανός ο Σαβώρ τον έγδαρε ζωντανό με ξύλινο σπαθί. Η Κασδόα ήταν κόρη του βασιλιά Σαβωρίου και αδελφή του Αγίου Γοβδελαά. Αυτή είχε επισκεφθεί στη φυλακή τον αδελφό της, ο όποιος κατάφερε και την έκανε χριστιανή. Όταν το έμαθε και αυτό ο Σαβώρ, τη συνέλαβε και επειδή δεν μπόρεσε να μεταστρέψει το φρόνημα της, τη βασάνισε σκληρά μέχρι θανάτου.

ΠΗΓΗ: http://noctoc-noctoc.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου