Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Πρόδρομος Χώρας

Ο  Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Χώρας Πάτμου
(παραπλεύρως ο Ναΐσκος του Αγίου Σαδώκ)
 Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.
Συναντάται με τα ονόματα: Ο Άη Γιάννης των Μυρών, ΄Αη Γιάννης ο Μυράς,  Πρόδρομος του Μυρά, ΄Αη Γιάννης ο αποκεφαλιστής των Μυρών και Θερμαστής (επειδή θεραπεύει αυτούς που πάσχουν από θέρμη -ελονοσία). Η επωνυμία "Μυράς", αναγράφεται σε προικοσύμφωνο του 1830, επειδή κατά την παράδοση πολλοί ασθενείς θεραπεύθηκαν  με το "λαδάκι" που έπαιρναν, με βαμβάκι,  από το καντήλι της Εικόνας Του. ΄Οπως είναι γνωστό το λαδάκι αυτό καλείται "μύρο", ή η χρίση του μετώπου και των χεριών "μύρωμα", ή  'πομέρωμα".
Κάτω από τις Εικόνες του Χριστού και της Παναγίας υπάρχει η επιγραφή:"Εγένετο 1608 χείρ Θεοδώρου Θύτου" (προφανώς πρόκειται για τον Αγιογράφο και Πρωτονοτάριο Πάτμου Θεόδωρο).
Ο Ναός βρίσκεται κοντά στο γυναικείο μοναστηράκι "΄Αγια των Αγίων", δυτικά της Χώρας και ανήκει στην ιδιοκτησία του κ. Γεωργίου Κάβουρα. 
Την επιμέλεια του Ναού  έχει η κα Σταματία Μελιανού-Γεωργούδη.
Την Θεία Λειτουργία ετέλεσε, σήμερα, ο Αιδεσιμώτατος Πρεσβύτερος π. Γεώγιος Κάνδρος, με Ιεροψάλτες τόν πατέρα του Αιδεσιμώτατο Πρεσβύτερο π. Γαλακτίωνα Κάνδρο και τόν αδελφό του κ. Δημήτριο Κάνδρο. 
Το Εκκλησίασμα λιγοστό μεν, αλλά πιστό "στις παραδόσεις μας" και στην ετήσια απονομή της ευλάβειάς του στον Πρόδρομο.
Την Αρτοκλασία και το  Πατινιώτικο "καφέδισμα", πρόσφερε, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, η κα Αλεξάνδρα Καλογερά και η οικογένειά της.
Και του χρόνου να είναι όλοι τους καλά και να τιμούν τον Πρόδρομό μας.

1 σχόλιο:

  1. Ταπεινὀ,άπλὀ,άπἐριττο μα καιφανταστικό το δισυπόστατο εκκλησάκι του άη-Γιάννη και του αγίου Σαδώκ στη χώρα,που γιορτάζει σήμερα!
    Κάττασπρη πινελιά μέσα στο γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας!
    Ανάμεσα στης πέτρες και τις φραγγοσυκιές! Γαληνεύειη ψυχή,με προσευχητική κατάνυξη,ακουμπησμένη στο απλοϊκό στασίδι. Η ματιά καρφώνεται στο παραδοσιακά,με αγάπη και λουλούδια στολισμένο τέμπλο, τα καντηλάκια και τ'ασπροκέντια.
    Φροντισμένο ταπεινά από τις καλονοικοκυρές ,που νοιάζονται για την καθαριότητα,το στολισμό και το γιορτάσι του Αγίου.
    Πόση ευγνωμοσύνη χρωστάμε, εμείς οι ταξιδευτές-προσκυνητές,που με τις θύμησες και τις αναμνήσεις,που μας χαρίζουν τα μικροπανηγυράκια αυτά του καλοκαιριού στο αγαπημένο νησί,κλώθουμε να περνούν οι άχαρες μέρες του χειμώνα στις μακρινές μας πατρίδες!!!...
    Από τη Θεσσαλονικιά που αγαπά σαν πατρίδα της την Πάτμο.
    Κερασία Τρίγκα-Γιαλελή

    ΑπάντησηΔιαγραφή