Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

+ Γέροντας Πολύκαρπος Ματζάρογλου

Ετήσιο Μνημόσυνο μακαριστού

γέροντος Πολυκάρπου Μαντζάρογλου

                       από την Ι.Μ.Αλεξανδρουπόλεως

Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού γέροντος Πολυκάρπου Μαντζάρογλου πνευματικού υπευθύνου του μοναχικού βίου της Μητροπόλεώς μας. Το πρωί του Σαββάτου από 7.00΄ έως 10.00΄ στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μάκρης, θα τελεσθεί πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το ετήσιο μνημόσυνο του γέροντος Πολυκάρπου. Στην ακολουθία θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος, ενώ θα συμμετέχουν και άλλοι αρχιερείς.
Ο μακαριστός γέροντας π. Πολύκαρπος, ο οποίος εκοιμήθη κατά τις πρωϊνές ώρες της 15ης Ιουνίου 2012 σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό έργο στην Μητρόπολή μας, στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού, καταγόταν από την Έδεσσα. Γεννήθηκε το 1929 από τον Αμφιλόχιο Μαντζάρογλου και την Βάγια Κοζανίτη. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 11 Οκτωβρίου 1951 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Παπαγεωργίου και διορίσθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1952. Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης στις 12 Ιανουαρίου 1958 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Παπαγεωργίου.
Υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης από το 1952 έως το 1970 όταν και μετετέθη στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας όπου έμεινε έως το 1983. Το 1983 με μερικές μοναχές συνεκρότησε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μάκρης δημιουργώντας μία θαυμαστή μοναστική αδελφότητα που απαριθμεί σήμερα 50 μοναχές. Συνταξιοδοτήθηκε ως εφημέριος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως στις 31 Δεκεμβρίου 1987.
Για την εν γένει προσφορά του στον μοναχικό βίο του απενεμήθη το 1991 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου ενώ τιμήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2002 με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, το ανώτατο παράσημο της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Ο μακαριστός Γέροντας π. Πολύκαρπος ήταν πνευματικός θησαυρός για την Μητρόπολή μας και τις Ιερές Μονές μας, γνωστός σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (Συρία-Ρουμανία), ενώ πολλοί επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί και μοναχές κατέφευγαν σ’ αυτόν και ζητούσαν τις συμβουλές του και την καθοδήγησή του.
 ΠΗΓΗ: http://www.amen.gr/article14269#sthash.nPZYpId2.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου