Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Μνημόσυνο....

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονα Παπαγεωργίου
Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 στην Ι. Μονή Αγίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονίκη

Τελέστηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 στην Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονίκη το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονα Παπαγεωργίου, επίτιμου διδάκτορος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, κ. Ανδρέα Νανάκη. Το μνημόσυνο, καθώς και η επετειακή εκδήλωση στη μνήμη του, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης παρουσία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου με ομιλητή τον γαμπρό και κάτοχο του προσωπικού αρχείου του αοιδίμου ιεράρχη κ. Ξενοφώντα Καράπα, με θέμα «Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κυρός Παντελεήμων Παπαγεωργίου κατά την μετά Ιερώνυμον περίοδο μέχρι την κοίμησή του», οργανώθηκαν από το «Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών» (CEMES) που φέρει το όνομά του, στα πλαίσια της διαπανεπιστημιακής διημερίδας με θέμα: «Ορθόδοξη προσέγγιση για μια Θεολογία των Θρησκειών», με συνδιοργανωτές το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και την Ελληνο-Ορθόδοξη Θεολογική Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.
Την επίσημη εκκλησιαστική έναρξη και τις εγκαταστάσεις του εν λόγω Κέντρου στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας θα εγκαινιάσει επίσημα η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά την κατά μήνα Οκτώβριο ε.έ. επίσημη επίσκεψή του στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Το Κέντρο ιδρύθηκε το 2011 από αρχιερείς, ιερείς, πανεπιστημιακούς καθηγητές, πνευματικά τέκνα και συγγενείς του Μητροπολίτη Παντελεήμονα, αλλά και μέλη των κινήσεων πατρός Ιακώβου Παυλάκη και πατρός Κωνσταντίνου Βαμβίνη και έχει ως επίτιμο πρόεδρό του τον εκάστοτε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Κύρια αποστολή του αποτελεί «η προώθηση και θεολογική τεκμηρίωση κάθε μορφής οικουμενικού και διαθρησκειακού διαλόγου της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, η αλληλογνωριμία και ειρηνική συνύπαρξη των λαών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, της Ευρώπης αλλά και της υφηλίου, η προώθηση του αυθεντικού Ορθοδόξου ιεραποστολικού ιδεώδους, η ενίσχυση των ιεραποστολών της Εκκλησίας, καθώς και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κτιστής δημιουργίας κατά την εκκλησιαστική ορολογία». 

Από τη Γραμματεία του CEMES
ΠΗΓΗ:http://www.amen.gr/article14321

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου