Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης


Έκπληξη αλλά και προβληματισμός στο Φανάρι
του Αντώνη Τριανταφύλλου
Με έκπληξη και προβληματισμό παρακολουθούν στο Φανάρι τα δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης που αποκάλυψαν νέο σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Οι έρευνες των τουρκικών αρχών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο ύποπτος που συνελήφθη από την τουρκική Αστυνομία αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν μπόρεσε να στοιχειοθετηθεί κάποια κατηγορία σε βάρος του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φερόμενος ως εμπλεκόμενος στη δολοφονική απόπειρα κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις τουρκικές διωκτικές αρχές. Ο άνδρας που ελέγχεται για την υπόθεση φέρεται να είναι ένθερμος υποστηρικτής ακραίων εθνικιστικών θέσεων, ενώ οι απόψεις μέσω της αρθρογραφίας του απολαμβάνουν ιδιαίτερης απήχησης εντός των κύκλων της εθνικιστικής ομάδας των «Γκρίζων Λύκων».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σχέδιο δολοφονίας κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη έρχεται στο φως. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη αντίστοιχου σχεδιασμού στο πλαίσιο της έρευνας των τουρκικών αρχών για το δίκτυο «Εργκένεκον». Μέλη αυτής της οργάνωσης φέρονταν κατά το παρελθόν ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον διακεκριμένων μη μουσουλμάνων της Τουρκίας για την αποσταθεροποίηση της ισλαμικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και ο κ. Βαρθολομαίος.
Κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις νέες αποκαλύψεις, καθώς διαπιστώνουν έξαρση εθνικιστικού φανατισμού τόσο κατά του Φαναρίου, αλλά και του κ. Βαρθολομαίου προσωπικά. Το γεγονός δε ότι ο φερόμενος ως εμπλεκόμενος στο νέο σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη σχετίζεται με εθνικιστικούς κύκλους προκαλεί πρόσθετη ανησυχία.
Δεν είναι, εξάλλου, λίγες οι φορές που κατά το πρόσφατο παρελθόν στη διάρκεια διαδηλώσεων εθνικιστικών οργανώσεων - όπως των «Γκρίζων Λύκων» - έξω από την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα με τη φωτογραφία του κ. Βαρθολομαίου.
Τις αποκαλύψεις και τις εξελίξεις στην έρευνα της υπόθεσης παρακολουθούν στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Τουρκία.
 ΠΗΓΗ: www.amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου