Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

SOS:Καταστρέφονται τα Λέβιθα.



Μια μεγαλεπίβολη επένδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πρόκειται να προχωρήσει ο Δήμος Λέρου με την εταιρεία «ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ Α.Ε.». Η επένδυση αυτή αφορά την κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Πάρκου ισχύος 582MW στα «ακατοίκητα» όπως αναφέρει νησιά Λέβιθα, Κίναρος, Λιάδη και Γλάρο, κυριότητας Δήμου Λέρου.

Τα επιχειρήματα της ωφελιμότητας της επένδυσης που αναπτύχθηκαν κατά την παρουσίαση της πρότασης της εταιρείας από τον δήμαρχο και τα μέλη του Δ.Σ. ήταν καθαρά οικονομική γιατί ο Δήμος Λέρου όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου ο κ. δήμαρχος "θα έχει έσοδα τουλάχιστον 1.700.000 ευρώ ετησίως, και κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας θα δώσει δουλειά στο νησί της Λέρου σε εκατοντάδες πολίτες. Όλο αυτό θα είναι μία τονωτική ένεση τόσο στην ανεργία όσο και στην οικονομία της κοινωνίας της Λέρου».
Σίγουρα η παραπάνω επένδυση έχει οικονομικά πλεονεκτήματα για τον γειτονικό δήμο.
Αυτό όμως που δεν έχει υπολογιστεί και ίσως έχει μεγαλύτερη αξία για την περιοχή, είναι η καταστροφή που θα συντελεστεί στο περιβάλλον των μικρών αλλά κατοικημένων και όχι ακατοίκητων μικρών νησιών που τα χαρακτήρισαν, όπως είναι παραδείγματος χάριν τα Λέβιθα ή Λέβεθα όπως στην Πάτμο τα αποκαλούμε.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (πηγή: Ίδρυμα μείζονος Ελληνισμού) στο νησί κατοικούν 8 άτομα και το ελληνικό κράτος τους επιδοτεί δρομολόγιο. Σύμφωνα δε με την προσωπική μας γνώση, κατοικούν εδώ και αιώνες και ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, την αλιεία και την γεωργία.
Για όσους δεν γνωρίζουν τα Λέβιθα έχουν έκταση 9,121 τ.χ. και μήκος ακτογραμμής 34 χιλ. Έχουν δύο λιμάνια. Το λιμάνι "Μαΐστρος" και το "Καθολικό" το κεντρικό λιμάνι του νησιού, όπου με ασφάλεια αγκυροβολούν τα σκάφη αναψυχής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εξαιτίας της ασφαλούς προσεγγισημότητας σε όλους τους καιρούς, τα Λέβιθα βρίσκονται σε όλους τους ναυτικούς οδηγούς. Το νησί γίνεται πόλος έλξης τουριστών με σκάφη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας της μοναδικότητας και αυθεντικότητας του τοπίου.
Το νησί είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000, μαζί δε με την βόρεια Αμοργό και την νησίδα Κίναρο στις 196 σημαντικές για την προστασία των πουλιών περιοχές της Ελλάδας. Ως προς την πανίδα του νησιού, έχει ενταχθεί στις Δράσεις για την Προστασία του Μαυροπετρίτη επειδή υπάρχει μια σημαντική αποικία (περίπου 20 ζεύγη), αλλά και πληθυσμοί σταχτοτσικνιάδων και αετογερακίνων. Επιπλέον, λόγω της μειωμένης ανθρώπινης παρέμβασης, όλο το σύμπλεγμα των γειτονικών νησίδων εντάσσεται σε περιβαλλοντικά προγράμματα υποθαλάσσιας βιολογικής χαρτογράφησης των οικοσυστημάτων της παράκτιας ζωής, με σκοπό την ανάδειξη του σπάνιου θαλάσσιου πλούτου της περιοχής.
Κι ενώ τα Λέβιθα, αυτή η μικρή κουκίδα γης, είναι ένα διαμάντι στο Αιγαίο και προστατεύεται με αγάπη από τους ίδιους τους κατοίκους του, βρέθηκε στο στρόχαστρο του "χρήματος".
Το πλάνο για τη δημιουργία ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ σε 12 ακατοίκητες όμως βραχονησίδες, που περιλαμβάνονται και τα Λέβιθα είναι ενταγμένο μέσα στο φιλόδοξο σχέδιο της εταιρείας «Κυκλαδικά Μελτέμια» Α.Ε., ελληνικών συμφερόντων και ανήκει στον όμιλο Eunice Energy Group που πήρε το «πράσινο φως» και την άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με την απόκρυψη της πλήρους αλήθειας. Το σχέδιο, έχει προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ, και προβλέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 340 MW σε 12 διάσπαρτες βραχονησίδες. Υπενθυμίζουμε, ότι εξαγγελία αξιοποίησης των "ακατοίκητων" βραχονησίδων του Αιγαίου με ανεμογεννήτριες είχε κάνει προεκλογικά και ο Πρωθυπουργός, αλλά "όπου η μικρή τους έκταση δεν αποτελεί εμπόδιο, και όπου η απόσταση των βραχονησίδων από το κέντρο κατανάλωσης (π.χ. κάποιο μεγάλο νησί) δεν κρίνεται ασύμφορη.
Αυτές όμως οι εξαγγελίες έρχονται σε αντίθεση με την κατασκευή αιολικού πάρκου στα Λέβιθα. Είναι κατοικημένη και μικρής έκτασης νησίδα και το ρεύμα θα μεταφέρεται με υποθαλάσσιο καλώδιο από τα Λέβεθα στην Αστυπάλαια και μετά στην Αθήνα.
Αυτό σημαίνει πως ένα ολόκληρο νησί θα σκαφτεί, τα Λέβιθα π.χ., σε μια διάσπαρτη αλλά συνολικά 2,5 τ. χιλ. έκταση, θα καλυφθούν με πάνω από 30 ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων και διαμέτρου φτερών 90 περίπου μέτρων, όπου το κάθε τσιμέντινο πέδιλο στήριξης τους θα είναι 25 μέτρα διάμετρος. Είναι επίσης σε αντίθεση με την κοινή υπουργική απόφαση, που αποκλείει να δημιουργηθούν αιολικά πάρκα στις περιοχές που υπάρχουν τα προστατευόμενα είδη πτηνών «μαυροπετρίτης όπως υπάρχουν (περίπου 20 ζεύγη) στα Λέβιθα και με αυτά, θα εξαφανιστούν από το νησί όπως επίσης και όλα τα άλλα σταχτοτσικνιάδες και αετογερακίνες.
Ωραία, δεν σκέφθηκαν τα πτηνά προστατευόμενα και μη, τη χλωρίδα και την πανίδα. Τους ανθρώπους κανείς δεν τους σκέφθηκε; Αυτούς που διαμένουν εκεί και φυλάνε Θερμοπύλες αποτρέποντας τα όνειρα των γειτόνων, και χάρις αυτών κυματίζει η ελληνική σημαία 300 χρόνια εκεί, γιατί δεν τους σκέφθηκαν; Οι ηλικιωμένοι και οι νέοι που γεννήθηκαν εκεί και ζουν στο χώμα των προγόνων τους, να πάνε πού;
Να μείνουν ζώντας καθημερινά κάτω από τον ίσκιο των ανεμογεννητριών εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στο μαύρο σύστημα της πράσινης ενέργειας; Μήπως θέλουν να τους διώξουν; υτό είναι αδύνατο και Εθνικά επικίνδυνο. Εμείς βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα υποδείξουμε στον γειτονικό μας δήμο πώς να διαχειριστεί την ιδιοκτησία του, αλλά το περιβάλλον αφορά όλους μας, γίνονται μεγάλοι αγώνες για την προστασία του και τα κατοικημένα μικρά νησιά θα πρέπει να συνεχίσουν να κατοικούνται γιατί αποτελεί Μέγα Εθνικό συμφέρον.
Στην εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ του Μαρτίου που κυκλοφορεί θα διαβάσετε περισσότερα.
 ΠΗΓΗ:http://www.patmostimes.gr/index.php/category/perivalon/5647-levitha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου