Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Άντριου Άθενς


Πενθεί σήμερα η Ελληνική κοινότητα της Αμερικής, αφού έχασε τον «πατέρα» της, Άντριου Άθενς.

Πρώτος Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κυριολεκτικά σύμβολο για τον απανταχού ξεριζωμένο μετανάστη, ο Άντριου Άθενς, πέθανε σήμερα Πέμπτη 14-03-2013 από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών στο Σικάγο.

Η συνεισφορά του Άθενς είναι πραγματικά δύσκολο να εκτιμηθεί αφού η δραστηριότητά του και η δυνατότητά του να παρεμβαίνει στα πλέον υψηλά κλιμάκια της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, υπερασπιζόμενος πάντα τα δικαιώματα του απoδήμων, τον κατέστησε έναν από τους πιο ισχυρούς Έλληνες, μια ισχύ που την χρησιμοποίησε μόνο για το συμφέρον της ομογένειας.

Συμμετείχε σε πάρα πολλούς ομογενειακούς φορείς και η δραστηριότητά του αναπτύχθηκε κυρίως στην Ουάσιγκτων.

Το όραμά του ήταν η διατήρηση της ελληνικής συνείδησης την οποία αντιμετώπιζε ως το σημαντικότερο συνεκτικό ιστό της και αφιέρωσε τη ζωή του ολόκληρη σε αυτό το σκοπό.

Τιμήθηκε τόσο από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Πατριαρχείο, όσο και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, αλλά και από αρκετούς αμερικανούς οργανισμούς.

Στο επίσημο βιογραφικό του σημείωμα καταγράφονται τα πιο κάτω:

Ο Ανδρέας Α. Αθενς (Ανδρέας Αθανασούλας του Αριστείδη) γεννήθηκε το 1922 στο Σικάγο των ΗΠΑ από γονείς Έλληνες μετανάστες.

Διατέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από την ίδρυσή του το 1995 μέχρι το Δεκέμβριο του 2006, όταν η 6η Παγκόσμια Συνέλευση τον ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμο πρόεδρο.

Επιμέλεια : Παύλος Κιρκασίδης
ΠΗΓΗ:http://www.zougla.gr/greece/article/pe8ane-o-pateras-tis-elinikis-omogenias-antriou-a8ens

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου