Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

΄Ενας γιατρός, ευεργέτης του Νησιού μας!


Ο αγροτικός γιατρός που οραματίστηκε και έκτισε το νοσοκομείο που έχουμε σήμερα.
O αείμνηστος Αλέξανδρος Μπλουδάνης, με τη σύζυγο του Μίνα Μπλουδάνη στην Πάτμο

 Ένας νεαρός γιατρός, ο Αλέξανδρος Μπλουδάνης ήρθε στην Πάτμο τη δεκαετία του 60 οικογενειακώς για να ασκήσει  το αγροτικό του  και παρέμεινε στο νησί  μας,  τεσσεράμιση χρόνια. 
Έφυγε από το νησί και την Ελλάδα και πήγε  στην Ελβετία να κάνει την ειδικότητα του χειρούργου. Ειδικεύτηκε στη χειρουργική του χεριού και προσέφερε τις υπηρεσίες του σε νοσοκομεία της Λωζάνης και της Γενεύης. Την καριέρα του ολοκλήρωσε στο καντόνι JURA της Ελβετίας ως διευθυντής,  στο τοπικό νοσοκομείο.
Η Πάτμος όμως ήταν στην καρδιά του. Αυτά που έζησε κοντά και  βίωσε κοντά στους κατοίκους του, αυτά που μαζί τους, τις διακομιδές με δύσκολους καιρούς, τις ελλείψεις για την αντιμετώπιση της  υγείας τους,  είχαν χαραχθεί βαθειά στην ψυχή του.
Το όραμα του για τη δημιουργία ενός μικρού  νοσοκομείου, εξοπλισμένου με σύγχρονα μηχανήματα,   για να αντιμετωπίζεται η υγεία του νησιώτη, να κάνει τις εξετάσεις που χρειάζονται και  μικρές χειρουργικές παρεμβάσεις  στο νοσοκομείο του τόπου του και όχι να ταξιδεύει για το παραμικρό  στα γειτονικά νησιά και την Αθήνα, μπήκε σε εφαρμογή στην Ελβετία όπου μετακόμισε.
Με την βοήθεια της οργάνωσης "Ελληνο-Ελβετικής φιλίας" κτίστηκε το νοσκομείο που σήμερα στεγάζει το Κέντρο Υγείας Πάτμου και εξοπλίστηκε με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα.
Το νοσοκομείο της Πάτμου αρχιτεκτονικά αποτελεί μνημείο  τέχνης της γερμανικής σχολής  μπάου χάουζ  που οι δημιουργίες της χαρακτηρίζονται από τη φετιχοποίηση της χρηστικότητας. Η φιλελεύθερη πνοή του μπάου χάουζ   αποτέλεσε το «κόκκινο πανί» για τους ναζί, οι οποίοι το χαρακτήρισαν, μαζί με τον εξπρεσιονισμό, «εκφυλισμένη τέχνη».
Για όλα αυτά μιλάει στο παρακάτω βίντεο ο γιος του, ιστορικός Νικόλας Μπλουδάνης που ζει και εργάζεται στην Πάτμο.
Δείτε στο βίντεο;feature=youtu.be
 
ΠΗΓΗhttp://www.patmostimes.gr/:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου