Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πράσινο τσάι




 ΄Ενα θαύμα της φύσης
της Νικολέτας Κιαπίδου,δημοσιογράφου


Εσείς πόσο πράσινο τσάι πίνετε;
 Αν πίνετε λίγο ως καθόλου, τότε πρέπει να γνωρίσετε τις αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες αυτού του φυσικού υλικού που είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά.
 Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν συνεχώς τα πλεονεκτήματα του πράσινου τσαγιού και τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας.
 Αρχικά, έχει παρατηρηθεί πως το πράσινο τσάι προλαμβάνει τον καρκίνο.....
 Είναι γεγονός πως οι χώρες της Δύσης υποφέρουν ιδιαίτερα από διαφόρους τύπους καρκίνου και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διατροφή μπορεί να συνδεθεί άμεσα με αυτά τα στοιχεία. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organization) ανακοίνωσε πρόσφατα πως το 70% περίπου των περιπτώσεων των καρκίνων έχουν σχέση με τη διατροφή. Έτσι, το ενδιαφέρον των επιστημόνων επικεντρώνεται ιδιαίτεςρα σε αυτό το μέρος της πρόληψης.
 Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται από το φυτό Camelia sinensis. Τα φύλλα του, που συλλέγονται και αποξεραίνονται, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Όπως είναι γνωστό, τα αντιοξειδωτικό είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τον οργανισμό μας, αφού καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες είναι ένοχες για πολλές ασθένειες, ανάμεσά τους και ο καρκίνος.
 Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο International Journal of Cancer έδειξε πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει σε ποσοστό 50% τον κίνδυνο της γαστρίτιδας, η οποία θεωρείται ότι είναι πρώιμο σύμπτωμα περιστατικών καρκίνου του στομάχου. Επιπλέον, ακόμα μία επιστημονική έρευνα από το περιοδικό Mutation Research καταλήγει στο συμπέρασμα πως αν καταναλώνουμε 10 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού την ημέρα, καθυστερούμε σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση του καρκίνου. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα καθυστέρησαν επτά χρόνια την εκδήλωση καρκίνου και οι άντρες τρία.
 Ακόμη, έρευνα από την Ταϊβάν έδειξε πως το πράσινο τσάι μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ωφέλιμο στους καπνιστές και επομένως να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Διαπιστώθηκε πως οι καπνιστές που πίνουν τουλάχιστον μία κούπα πράσινο τσάι ημερησίου έχουν 13 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με τουε καπνιστές που δεν πίνουν.
 Ωστόσο, αυτή η ευεργετική ιδιότητα δεν αφορά μόνο τους καπνιστές, αλλά και τους μη καπνιστές. Από τα στοιχεία της έρευνας, βγήκε το συμπέρασμα πως όσοι πίνουν μία κούπα πράσινο τσάι την ημέρα έχουν πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν.
 Οι έρευνες που αποδεικνύουν τη σημαντική συμβολή του πράσινου τσαγιού στην αποφυγή διαφόρων μορφών καρκίνου δεν τελειώνουν εδώ. Πάνω από 30 ακόμα επιστημονικές μελέτες έχουν ασχοληθεί με αυτή την ιδιότητα του τσαγιού και τα δεδομένα δείχνουν πως η συστηματική του κατανάλωση βοηθά στην πρόληψη από τον καρκίνο του παχέως εντέρου, του στομαχιού, του οισοφάγου, τηε χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος.
 Μία άλλη συμβολή του πράσινου τσαγιού στην υγεία μας είναι αυτή της προστασίας από καρδιακές νόσους. Στοιχεία που βγήκαν στο φως από έρευνα στο British Medical Journal έδειξαν πως όποιος καταναλώνει πράσινο τσάι, έχει μειωμένα επίπεδα κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα του. Επιπλέον, φάνηκε πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης, γεγονός που αποτρέπει καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
 Παρόμοιες έρευνες από το Journal of Nutritional Biocherrtetry παρουσίασαν κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πράσινο τσάι φάνηκε να σχετίζεται και με την προστασία της ίδιας της χοληστερόλης στο αίμα από επικίνδυνες μορφοποιήσεις, όπως είναι η οξείδωση. Τέτοιες αλλαγές έχει παρατηρηθεί ότι συνδέονται με την απόφραξη των αρτηριών.
 Στην ίδια έρευνα, όμως, εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα που δείχνει τα οφέλη του πράσινου τσαγιού στο συκώτι μας. Τα υψηλά επίπεδα ενζύμων στο συκώτι φαίνεται ότι συχνά σχετίζονται με τιε ασθένειες του ήπατος. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, πως η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μείωσε αισθητό τα ποσοστά των ενζύμων αυτών από το συκώτι.
 Το πράσινο τσάι βοηθάει, επίσης, στην ανδρική υπογονιμότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιοξειδωτικά που περιέχει παρέχουν συγκεκριμένες ουσίες που έχει διαπιστωθεί πως συμβάλλουν στην μεγαλύτερη πιθανότητα απόκτησης παιδιών. Έρευνα από τη Βιβλιοθήκη Cochrane συνέλλεξε στοιχεία 2.876 ζευγαριών, τα οποία είχαν πρόβλημα γονιμάτητας και είχαν απευθυνθεί σε κλινικές γονιμότητας και επιπλέον ήταν περιπτώσεις όπου ο άντρας είχε μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Τα αποτελέσματα φανέρωσαν πως οι άνδρες που είχαν πάρει αντιοξειδωτικό σε μορφή δισκίου είχαν στατιστικά σημαντική αύξηση του ποσοστού γεννήσεων.
 Τέλος, το πράσινο τσάι κάνει πολύ καλό στο δέρμα μας. Σύμφωνα με την κοσμετολογία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα της φύσης κατά της γήρανσης, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών του. Η χρήση του φαίνεται να είναι κατάλληλη σε ευαίσθητα ή ερεθισμένα δέρματα, όπου και προσφέρει άμεση ανακούφιση. Ακόμη, προσφέρει τόνωση και ενυδάτωση στην καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας.
 
vatopaidi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου