Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

"Μια Πατινιώτισσα.. "

 Με τo "φροκάλι" (σκούπα από βρούλα) στο χέρι μια "Χωριανή" σκουπίζει το δρόμο
μπροστά στο σπίτι της,
στη γειτονιά του "Λάουρα"


Καθημερινή πρακτική, η καθαριότητα όχι μόνο του σπιτιού, αλλά και του δρόμου μπροστά από κάθε σπίτι. Η κάθε "νοικοκυρά" καθάριζε, άσπριζε, γενικά φρόντιζε το δρόμο, το στενάκι, την πλατεία, που βρισκόταν κοντά στο σπίτι της. Ευτυχώς συνεχίζεται η παράδοση αυτή, μέχρι σήμερα, βέβαια σε μικρότερο βαθμό, επειδή οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται και ο χρόνος τους είναι περιορισμένος.
Λέγεται, πως κάποτε, βρέθηκε στο Λονδίνο, ένας ναύτης από την Πάτμο κι όπως περιδιάβαινε την πόλη, διάβασε μια κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία έγραφε, ότι όποιος υποδείξει τον τρόπο για να καθαριστεί η πόλη από τα σκουπίδια, θα έπαιρνε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Δεν έχασε λοιπόν ευκαιρία. Παρουσιάστηκε στον Κυβερνήτη και του είπε: 
"Μπορώ μέσα σε τρείς ημέρες να σας κάνω το Λονδίνο "λαμπίκο", αρκει να κάνετε αυτό που θα σας πω". 
Γέλασε ο Κυβερνήτης, τον πέρασε για "παλαβό", αλλά ωστόσο από περιέργεια του απάντησε: "Εδώ προσπαθούμε και προσπαθούμε, με πολυάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό και δεν κάνουμε τίποτε. Εσύ, πώς θα τα καταφέρεις"; ¨Θα κάνετε αυτό που κάνουμε στο Νησί μου". "Και τί κάνετε στο νησί σας"; "Κάθε νοικοκυρά, καθαρίζει το δρόμο της, τον ασπρίζει, τον περιποιείται, τον στολίζει με γλάστρες και λουλούδια και έτσι δεν υπάρχει θέμα καθαριότητας...".
Δεν είναι γνωστό, αν ο Κυβερνήτης του Λονδίνου, κατάλαβε αυτά που του είπε ο Πατινιώτης,αλλά το περιστατικό τονίζει αυτη την όμορφη Πατμιάκη παράδοση....
Φωτό: Δέσποινα Μελιανού

1 σχόλιο:

  1. Οι "γλυκειές"σας και οι θείες σας,καλές νοικοκυράδες,βαστούν ακόμα τις παλιές καλές συνήθειες του τόπου σας,κρατώντας πεντακάθαρες τις αυλές τους, τις πόρτες τους και τα σοκάκια του νησιού!
    Ζωντανά παραδείγματα για μας τις ψευτοαστές, που δε νοιαζόμαστε για όσα υπάρχουν έξω από την πόρτα μας, κι ας βρίθουν οι εξώπορτες μας από ξερά φύλλα,σκουπίδιά κι ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας!
    Φιλιά από την αγαπημένη μας πόλη
    Σούλα Τρίγκα-Γιαλελή

    ΑπάντησηΔιαγραφή