Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Η Αγία Παρασκευή η Επιβατιανή (14 ) Οκτωβρίου



Η Αγία  Παρασκευή θεωρείται η  προστάτις της Μολδαβίας και Μπουκοβίνα, είναι το πιο δημοφιλές από όλα τα λείψανα των Αγίων που είναι στη Ρουμανία. Χριστιανοί πιστεύουν στις θαυματουργές δυνάμεις των λειψάνων Της.
Η ημέρα που είναι  αφιερωμένη στη μνήμα της Αγίας Παρασκευής συμπίπτει με την την  ημέρα  της γιορτής του Μητροπολιτικού Ναού του Ιασίου. Η ημέρα της γιορτής της έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια, μια σημαντική χριστιανική εκδήλωση για την περιοχή της Μολδαβίας. Με την ευκαιρία αυτή περίπου 1 εκατομμύριο προσκυνητές φτάνουν στο Ιάσιο, οι περισσότεροι από αυτούς περιμένουν για ώρες σε μια γραμμή η οποία καλύπτει 2-3 χιλιόμετρα για να φτάσουν τα λείψανα της Αγίας και προσεύχονται συνεχώς.

Τα λείψανα της μεταφέρθηκαν στο Τίρνοβο, στη Βουλγαρία, στη συνέχεια, στο Βελιγράδι, στη Σερβία, και, τέλος, στην Κωνσταντινούπολη. Το 1641, είχαν δοθεί ως δώρο στον Πρίγκιπα της Μολδαβίας, Βασίλε Λούπου, σε αναγνώριση της υποστήριξης του για το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Ανέπαφα λείψανα της έχουν παραμείνει στο Ιάσιο από τότε. 

σία Παρασκευ Νέα


Καταγόταν π τος πιβάτες τς Θράκης.
π μικρ κανε γαθοεργίες κα ταν μεγάλωσε φυγε π τ πατρικό της σπίτι κα πγε στν Κωνσταντινούπολη γι ν προσκυνήσει τ ερ λείψανα τν γίων.
π κε ναχώρησε στν ράκλει το Πόντου, που γι πέντε χρόνια εχε ναλάβει τν περιποίηση κάποιου ναο. Κατόπιν φυγε στος γίους Τόπους κα γκαταστάθηκε σ μία γυναικεία Μονή, που γι ρκετ χρόνια σκήθηκε στν ρετή.
πειτα ναχώρησε πάλι στν Κωνσταντινούπολη κα π κε στν Καλλικράτεια τς νοτιοανατολικς Θράκης, που παρέμεινε δύο χρόνια στ να τν γίων ποστόλων κα κε πεβίωσε ερηνικά, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Ετάφη στο κοιμητήριο της Καλλικράτειας. Μετά από μερικά χρόνια παρουσιάστηκε σ’ έναν ασκητή, ακολούθως έγινε η ανακομιδή της και το βρέθηκε το λείψανό της άθικτο και ο τάφος ευωδίαζε. Το λέιψανό της έκανε πολλά θαύματα κι εξακολουθεί να κάνει και στις μέρες μας.
Το 1639 το σκήνωμά της μεταφέρθηκε μετά από αίτημα του Βασιλείου, ηγεμόνα της Μολδαβίας, πρός τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιο Αʼ, στον Ι.Ν. των Τριών Ιεραρχών του Ιασίου. Η οσία Παρασκευή η Επιβατιανή, η και Νέα, αγία ελληνικής καταγωγής, απελάμβανε και απολαμβάνει ιδιαίτερης τιμής στον ορθόδοξο χώρο της Βαλκανικής, η οποία τιμή αποτυπώνεται στην αγιογραφία, υμνογραφία, λαογραφία και τέχνη των Βαλκανικών Χωρών, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας.
Την ακολουθία της συνέγραψε ο Συρίγος Μελέτιος.

πολυτίκιον. χος α’. ν ορδάν.
Τς χαμαιζήλου τρυφς σοφς τν πόλαυσιν, περιδοσα πρς θεα ρθης σκηνώματα, κα τν άσεων τος πιστος πηγν κατέλιπες, τ ερόν σου σκνος Μτερ πανεύφημε, πιβατν τ καύχημα τ σεπτόν, κα βεβαία προστάτις Παρασκευή. Μ παύσ θερμς Χριστ τ Θε, πρ μν ε πρεσβεύουσα.

τερον πολυτίκιον. χος α’. Τς ρήμου πολίτης.

σπερ βλάστημα θεον πιβάται τιμσί σε, κα Καλλικράτεια Μτερ ς προστάτιν κα φορον· παρέχεις γρ ε Παρακσευή, ς χάριν κεκτημένη κ Θεο, τς θερμς σου προστασίας τς δωρεάς, τος ελαβς βοσί σοι· δόξα τ δεδωκότι σοι σχύν, δόξα τ σ σταφανώσαντι, δόξα τ νεργοντι δι σο, πσιν άματα.

Κοντάκιον.χος πλ. δ’. Τ περμάχ.
ς δοξασθεσα δωρε τ πρ ννοιαν
Παρασκευ τ ναρέτ πολιτεί σου
φθαρσί τ σν σκνος θαυμαστώθη,
γιάζον τος προστρέχοντας τ σκέπ σου
Τ ν τούτ νοικούσ θεί χάριτι 
Κα βοντάς σοι, χαίροις Μτερ σάγγελε.

Μεγαλυνάριον.

Χαίροις θεοφόρε Παρασκευή, πιβατν γένος, κα γλάϊσμα ερόν· τς Καλλικρατείας, χαρε προστασία, κα ρθοδόξων πάντων, τ γκαλλώπισμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου