Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Το κάπνισμα


Η έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος
 χαρίζει πολλά χρόνια ζωής


Οι γυναίκες που κόβουν εγκαίρως το τσιγάρο, μπορούν να κερδίσουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας βρετανικής έρευνας. Η διακοπή μάλιστα του καπνίσματος πριν τα 40, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο θανάτου από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε καπνίστριες στη Βρετανία και την οποία δημοσίευσε το περιοδικό Lancet, καταδεικνύει ότι οι γυναίκες που εγκαταλείπουν το κάπνισμα πριν κλείσουν τα 40, κερδίζουν εννέα χρόνια ζωής σε σχέση με εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν. Εάν μάλιστα κόψουν το κάπνισμα στα 35 τους, τότε κερδίζουν δέκα χρόνια ζωής. Εντούτοις, το προσδόκιμο ζωής των πρώην καπνιστών είναι χαμηλότερο από ό,τι εκείνων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επέλεξαν μεταξύ του 1996 και του 2001 περίπου 1,2 εκατομμύρια γυναίκες στη Βρετανία τις οποίες και παρακολουθούσαν για συνολικά 10 χρόνια, μέχρι το 2011.
Κάθε τρία χρόνια οι γυναίκες ηλικίας 50-65 ετών καλούνταν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και την κατάσταση της υγείας τους. Το 20% των συμμετεχουσών ήταν καπνίστριες, το 28% πρώην καπνίστριες, ενώ το υπόλοιπο 52% δεν είχε καπνίσει ποτέ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες που καπνίζουν, ζουν κατά μέσο όρο 11 χρόνια λιγότερο σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Για τις καπνίστριες ο κίνδυνος θανάτου πριν από τα 70 τους χρόνια βρίσκεται στο 24 % ενώ για εκείνες που δεν κάπνισαν ποτέ μόλις στο 9 %. Επίσης, σε διάστημα δώδεκα ετών από την έναρξη της έρευνας, 66.000 από τις συμμετέχουσες είχαν χάσει τη ζωή τους.
«Ανεξαρτήτως φύλου, οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα σε μέση ηλικία, κερδίζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πέτο, ένας εκ των συντακτών της μελέτης. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν με ασφάλεια να καπνίζουν μέχρι τα 40 χρόνια και στη συνέχεια να σταματήσουν, γιατί τις επόμενες δεκαετίες το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά 20% υψηλότερο σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ», όπως εξήγησε.
Για μια γυναίκα που κόβει το κάπνισμα σε ηλικία 45 – 55 ετών, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι μεγαλύτερος κατά 56%, σε σύγκριση με μία συνομήλικη μη καπνίστρια. Ωστόσο η διακοπή σε αυτή την ηλικία προσφέρει 6 με 7 χρόνια ζωής σε σχέση με εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, ο κίνδυνος αυξάνεται και από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν καθημερινά, ενώ εξαρτάται και από την ηλικία στην οποία οι γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν. Μάλιστα η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και οι λιγότερο εθισμένες γυναίκες που κάπνιζαν ένα με εννιά τσιγάρα ημερησίως παρουσίαζαν διπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο συγκριτικά με τις μη καπνίστριες.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αντίστοιχα οφέλη μπορούν να περιμένουν και οι άνδρες καπνιστές που διακόπτουν εγκαίρως το κάπνισμα. Αν συγκρίνουμε τους καπνιστές οι οποίοι συνέχισαν το κάπνισμα με αυτούς που το έκοψαν, ο συνολικός κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι σχεδόν τριπλάσιος.
Σημειώνουμε ότι ο πρόωρος θάνατος των καπνιστών οφείλεται κυρίως στον καρκίνο του πνεύμονα και στις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, καθώς επίσης και σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Συντάχθηκε με στοιχεία από: www.dw.de (Spiegel.de, afp), cyprusnews.eu, www.econews.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://www.pemptousia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου